Auzisem recent despre aceasta carte care citita cu atentie ti-ar putea schimba viata. Am inteles ca este vorba despre vechi precepte si strategii de lupta chinezesti care se pot pune in practica in orice domeniu al existentei, garantand succesul si echilibrul oriunde si oricand.Argument suficient ca sa o caut cu interes in librarii si sa incep lectura cu prima ocazie (adica cu primul zbor).

Primul lucru care m-a surprins a fost ca nu este cu adevarat o carte, un eseu motivational care sa adapteze tehnicile de lupta fizica la diversele forme ale bataliilor pe care le ducem in cotidian. Deloc. “Arta razboiului” nu este o interpretare a strategiilor de lupta, ci o culegere a acestora in traducerea unui general din armata britanica. Pagini intregi de precepte, reguli si strategii, exact ca un manual militar, impartit pe etape si tipuri de conflict, de la asediu la razboi, predare sau ambuscada.

Doar prefata de la inceput ne ofera o explicatie a simbolisticii, aducand in plan mai uman metaforele folosite din abundenta de celebrul strateg. Si intr-adevar, cu ajutorul acesteia, regulile, tehnicile si sfaturile marelui Sun Tzu devin logice si aplicabile in anumite aspecte ale vietii.

Este intr-adevar o carte esentiala pentru campul de lupta modern – mediul economic si al afacerilor. Strategiile care asigura victoria sunt agresive dar oneste, desi la baza lor gasim si mesajul unei alte zicale internationale: “All is fair in love and war” fie ca razboiul e unul militar, economic sau politic.

Din pacate, insa, nu am gasit aplicarea preceptelor chinezesti in sferele mai putin beligerante ale vietii, in relatiile personale si sociale. Poate mi-a scapat mie sau poate, fiind un manual de razboi, este exagerat sa ai pretentia sa il aplici chiar in viata de zi cu zi, in ciuda tentativelor contemporane de a folosi filozofia chineza si asiatica in general in absolut toatele sferele vietii, ca un fel de panaceu universal.

Arta razboiului nu este un panaceu universal dar, daca vrei sa stii care strategii iti pot asigura succesul unei lupte – indiferent de contextul in care o porti – daca vrei sa stii cum sa reactionezi cand esti luat prin suprindere, cum sa iti asiguri succesul sau cand sa te retragi pentru a-ti linge ranile, este o carte care nu trebuie sa iti lipseasca din biblioteca. De fapt, e o carte pe care mi-o imaginez pe rafturile de biblioteca din birourile tuturor marilor manageri. Dar nu cred ca trebuie sa te limitezi la o singura lectura, cred ca, pentru cei interesati, este o carte ce trebuie aprofundata prin citiri repetate. Nu este, insa, o lectura obligatorie, la fel cum nici feng shuiul nu este un stil de viata la moda si atat.