De curand mi-am dat seama ca ma intereseaza genul acesta de carti – relatari personale despre locuri indepartate, povesti reale dar pe care nu le citesti in cartile de istorie, in ziare sau in ghidurile turistice. Nu puteam face o alegere mai buna pentru initierea in genul acesta de lectura. Small Wars Permitting e o minunata poveste de viata, un fascinant jurnal de calatorie si o excelenta colectie de articole.

Relatarea cu care Lamb isi incepe seria de istorisiri consfinteste perspectiva personala a acestora – facem cunostinta mai intai cu cea prin ochii careia vom descoperi lumea, din Pakistan pana in Brazilia si Africa de Sud. Intr-un fel sau altul, ea reuseste sa ne aduca sufletul in fiecare dintre aceste locuri, ajutandu-le sa le patrundem sensul aproape asa cum trebuie sa o fi facut sau ea.

Am asistat emtionata la pregatirile de nunta din Pakistan, am urmarit cu sufletul la gura incursiunile riscante in zona de razboi din Afganistan si Irak, am plans la povestile triste ale copiilor Braziliei si m-am cutremurat citind despre atrocitatile din Zimbabwe. Lamb ne prezinta lumea asa cum mi-am dorit intotdeauna sa o cunosc: din mijlocul ei, fara machiaje si decoruri, fara sa caute cu orice pret spectaculosul sau macabrul.

Ca si in viata, povestea trista a Braziliei se imbina cu minunile plajei din Rio de Janeiro si cu frumoasa poveste de dragoste ce se infiripa in viata jurnalistei. Ca si in viata, o excursie romantica devine o calatorie de afaceri, cand tocmai in destinatia aleasa se intampla lucruri despre care lumea vrea sa stie. Iar felul in care jurnalista imbina aceste povesti este la fel de firesc ca insasi viata.

Dincolo de admiratia pentru curajul ei si pentru daruirea cu care isi face meseria, dincolo de curiozitatea cu care am sorbit fiecare articol, cel mai emotionant efect l-a produs in mine scrisoarea primita de jurnalista de la femeia afgana inrobita de regimul taliban. Fara figuri de stil, fara fictiune, fara fraze create sa impresioneze, felul simplu in care acea femeie isi povesteste viata si cosmarul prin care trece de la sosirea talibanilor provoaca cea mai profunda intelegere a ceea ce inseamna asuprirea unui popor. Si a propriilor libertati, pe care le luam intotdeauna de-a gata.

Genul acesta de carti ne ajuta sa cunoastem lumea altfel, mergand acolo unde titlurile primelor pagini sau scenaristii de la Hollywood nu ajung niciodata, descoperind vieti si povesti al caror sens capata inteles de indata ce le auzim. Dramele si bucuriile oamenilor adevarati, dincolo de realitatile politice si economice sunt cele care reprezinta adevarata viata si cel mai bun mod de a intelege lumea in care traim. Si tocmai acestea reprezinta universul central al cartii lui Lamb.

O lectura minunata, un excelent studiu social, politic si istoric, o lectura indispensabila pentru oricine este interesat de lumea din jur, Small Wars Permitting iti patrunde in suflet si, odata cu ea, aduce acolo si toate locurile despre care iti povesteste.